Geschiedenis
De geschiedenis van handbalvereniging Reflex begint in 1970 als Joop Korff als gymnastiekleraar op de Mavo en toenmalige Pravo komt te werken en als Frits Kleinnibbelink in 1971 wordt aangesteld als vakleerkracht gymnastiek voor het basisonderwijs. Joop Korff heeft dan al een handbalvereniging opgericht in Olst. Door hun werk kwamen beide heren er achter dat er voldoende handbaltalent aanwezig was in Varsseveld om een handbalvereniging op te richten. Een andere bevorderende factor is de bouw in 1970 van een zogenaamde Pelikaan-sporthal achter het oude zwembad. Samen plaatsten de heren Korff en Kleinnibbelink een advertentie en belegden een eerste vergadering in ‘De Kroon’ (op de plaats van de huidige parkeerplaats van Duthler). Er bleek voldoende belangstelling te bestaan, met als gevolg dat op 17 februari 1971 sportvereniging Reflex werd opgericht. Deze naam en het eerste logo werden door Frits Kleinnibbelink bedacht. Op 1 januari 1976 verscheen het eerste clubblad ‘Reflex Nieuws’; de voorloper van de huidige ‘Inkiek’ en de website www.hvreflex.nl.
Joop Korff was een grote voorstander van een omnivereniging: één grote vereniging met verschillende afdelingen. Vanuit die gedachte richtte hij al snel de afdeling tafeltennis op, de vereniging die nu ook nog onder de naam Reflex speelt. In 1976 kwam daar ook de afdeling badminton bij. Echter, eind jaren ’70 stapte de badmintonvereniging op en in 1983 gingen de handbal- en tafeltennisvereniging als goede vrienden uit elkaar. De samenwerking andere verenigingen is er nog steeds, zoals met de badminton- en de volleybalvereniging in de vorm van de BHV (badminton, handbal- en volleybalvereniging). Samen beheren zij onder andere de reclameborden in de sporthal in Varsseveld.
Handbal is van oorsprong een veldsport. Reflex speelde zijn thuiswedstrijden op het veldje naast de Wilhelminazaal. In de jaren ’80 werd het veldhandbal steeds minder belangrijk; steeds meer teams hadden er geen zin meer in. Bovendien werden de velden vlak voor de wedstrijd zelf gekeurd, dus het kon zijn dat je voor niets naar Brummen was afgereisd. Eind 1980 besloot Reflex niet meer mee te doen. Handbal in Varsseveld is tegenwoordig nog steeds puur een zaalsport, met uitzondering van een paar grote veldhandbaltoernooien in mei/juni, zoals Groessen, Apeldoorn en Valkenburg. Op verschillende momenten in de geschiedenis kende Reflex sportieve hoogtepunten. Onder andere in 1980 werden zowel de dames als de heren kampioen van de derde klasse. Andere hoogtepunten waren onder andere promoties van de dames en heren senioren naar de tweede klasse (eind jaren ’80, begin jaren ’90) en de promotie van de heren senioren naar de eerste klasse (1996): ook werden verschillende jeugdteams kampioen.
Binnen onze vereniging zijn altijd leden actief geweest. Het bestuur bestaat bijvoorbeeld volledig uit vrijwilligers. Andere zaken waarmee vrijwilligers actief zijn, zijn het trainen en coachen van (met name) de jeugd, het regelen van zaken rondom de wedstrijden (o.a. wedstrijdtafel, wedstrijdsecretariaat, uitslagendienst), het organiseren van activiteiten voor jong en oud en sponsoracties. We hebben verschillende sponsoracties gehad in het verleden, zoals de verkoop van loten en bloemen. Sinds enige jaren is HV Reflex bekend vanwege zijn stroopwafelactie.
Joop Korff zei het bij de viering van het 25-jarig jubileum in 1996 al: “Het kenmerk van HV Reflex is de gezellige sfeer in de vereniging; samen na de trainingen en wedstrijden nog even gezellig napraten, moppen tappen en plezier hebben.” Hopelijk blijft dat nog lang bestaan!